top of page
222.jpg

5 tips för vandraren

För att kunna njuta av gemenskapen, utsikten, friheten och lugnet gäller det att ha koll på några saker, vi har samlat några tips för dig som är nybörjare.

 

1. Välj rätt led

Det finns gott om alternativ för den som vill vandra i naturen. Skåneleden som går igenom Örkelljunga är en av dem, läs mer om sträckan SL1 på Skåneledens hemsida. Webbsidorna Vandringsguiden.se och Sverigesvandringsleder.se samlar på ideell basis in och ­publicerar information om vandrings­leder.

vandring test01.jpg
Mat

SIDAN ÄR UNDER UPPBYGGNAD

vandring test02.jpg
222.jpg

2. Packa karta och kompass

Gps och mobiltelefon i all ära, men ska du ut och vandra är det den klassiska kombon av karta och kompass som gäller om du vill vara säker på att hitta rätt även när batterierna tagit slut. De digitala kartorna är dock ett bra ­komplement och Lantmäteriet har en bra gratistjänst på www.lantmateriet.se/kartutskrift, där du kan hämta och skriva ut kartor över hela Sverige.

3. Bo gratis

Allemansrätten är generös när det gäller att sätta upp sitt tält i naturen någon natt. Det är bra för vandraren, men tänk på att det finns platser – till exempel vissa naturreservat, betesmark och tomtmark – där man inte får slå upp sitt tält. För den som inte vill tälta finns det förutom vandrarhem och fjällstugor också förvånansvärt många stugor där det är gratis att övernatta. I boken Stuglandet har Moa Karlberg och Kjell Vowles ­samlat information om 200 stugor runtom i Sverige som drivs av länsstyrelser, kommuner eller hembygds­föreningar och där du kan bo gratis.

222.jpg

4. Ät gott

Mat på vandring kan vara mycket mer än bara Varma ­koppen och kexchoklad. Det finns färdigrätter för de flesta smaker men det är roligare att ordna sin egen torrmat att ta med. Att torka mat som tillagats på vanligt sätt tar dock tid. Enklare är det att blanda sin rätt av råvaror som är torra från början, men med kort koktid, som passar på sprit eller gasköket. Tänk mat på sojakött, gryn, linser, ris och pasta med kryddor som packas
i lagom portioner.

5. Lämna färdmeddelande

Om du ska ge dig ut på en längre tur är det bra att lämna ett ­meddelande till någon anhörig om var du tänker gå om det skulle hända något. För den som går i svenska fjällen finns Fjällsäkerhetsappen för Iphone och Android där du kan dela din färdplan med både anhöriga och räddningstjänsten så att du lättare kan få hjälp om olyckan skulle vara framme. I appen finns också den svenska fjällkartan inlagd. Glöm inte att meddela när vandringen är avklarad.

vandring test04.jpg
bottom of page